dimarts, d’abril 26, 2011

Europa: populisme i feixisme


Timo Soini, el líder del partit d'extrema dreta finalandés 'Autèntics finlandesos'.

Editorial de la Tertúlia Política de Ràdio Premià de Mar. 19 d'Abril del 2011.

Darrerament ens arriben notícies més que preocupants des de la vella Europa. El paradigma del respecte als drets humans, tota una cultura sorgida a partir de la Revolució Francesa, està presentant símptomes d’una deriva cap al populisme de la pitjor espècie. El darrer cas l’hem tingut aquest mateix cap de setmana amb els resultats de les eleccions a Finlàndia. Un país que molts posen de manera entusiasta com a model a seguir per a tota la resta, ha posat un partit de la ultradreta més xenòfoba, ‘Autèntics finlandesos’, en la tercera posició en nombre d’escons al Parlament. La formació que lidera un tal Timo Soini ha aconseguit 39 escons mentre que els socialdemòcrates de l’SPD tenen 42 i els conservadors de la Coalició Nacional en tenen 44. Amb aquest resultats no resulta impossible que acabin entrant al govern. L’única condició que posen és que Finlàndia no participi sota cap concepte en el rescat financer d’altres socis de la Unió, com ara Portugal.

Si als resultats d’aquestes eleccions afegim la important presència ultradretana a països com França, Holanda, Suècia o Itàlia, o la nova constitució d’Hongria, ultracatòlica i ultranacionalista, que ha merescut fins i tot els retrets del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, veurem que la cosa no és un simple refredat.

Fixem-nos que el discurs és en tots els casos el mateix: populisme, antiimmigració, antiislamisme, autieuropeisme i retallades de les llibertats individuals. Contra això la recepta és un combinat de més Europa, més cultura, i més mà dura contra la corrupció dels governs. I també seria interessant que els partits ‘tradicionals’ recuperessin el nord, baixessin al carrer i es preocupessin sincerament dels problemes dels ciutadans.